Това заяви пред БГНЕС председателят на Управителния съвет на Българската асоциация

...
Това заяви пред БГНЕС председателят на Управителния съвет на Българската асоциация
Коментари Харесай

Пламен Таушанов: Българинът не се е ориентирал към своето здраве

Това съобщи пред БГНЕС председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов.

 

Според него нашенци не вървят на профилактични прегледи по ред аргументи. 

 

" Първата съществена причина е, че до момента Здравната каса (НЗОК) не е основала осведомителна акция, която да провокира интереса на пациентите към тези профилактични прегледи, същото не са създали и общопрактикуващите лекари ", уточни той.

 

Таушанов сигнализира, че здравната система до момента е насочена към това в лечебните заведения да се лекуват тежко заболелите пациенти, а не е обърната към доболничната помощ. „ Тази година занапред има нарастване, само че се чака пациентът тежко да заболее преди да го лекуваме “, разясни специалистът.

 

„ Системата не работи, тъй като до момента въпреки, че има финансови наказания за неизвършени годишни профилактични прегледи, няма и тласъци за противоположното. Дори в този момент занапред се мисли да се усилят тласъци за общопрактикуващите лекари в НРД, в случай че над 40% или 60 % от пациентите се профилактират, само че значимият въпрос е какво ще се откри там и какво се случва по-късно “, безапелационен бе експертът.

 

Информация за броя на пациентите, които са минали профилактични прегледи може да бъде открит в осведомителната система на НЗОК. По нейни данни все още това са 20-22%. През последните 3-4 години към 38% от пациентите са се явили на профилактичен обзор, отново по данни на НЗОК.

 

“По наши сведения по-скоро някои от тях се правят теоретично, на хартия и действително не се правят и това е огромен проблем, защото прегледът на здравето не може да се прави теоретично “, акцентира той.

 

Таушанов заяви, че идната седмица ще проведат среща с шефа на НЗОК, с цел да се обясни какво може действително да се направи от страна на касата.

 

„ Проблемът е, че Министерство на здравеопазването не е стартирало към момента нужните стратегии за рак на белия дроб и други общозначими болести, а единствено се приказва, което не е добре, а в същото време, когато ние като пациентска организация желаеме да организираме такива акции не получаваме никаква поддръжка и средства от Министерство на здравеопазването по планове и стратегии “, означи още ръководителят на Управителния съвет на Българската асоциация за протекция на пациентите.
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР